Nokia Lumia 610專用Skype經已下架;Lumia 610支援Skype不再!

於下午11:23 2012-5-22 由 編寫

還記得Nokia曾指即使Skype的RAM最低要求為512MB,但其最新僅配備256MB RAM的入門WP Lumia 610仍然能運行Skype嗎?實際上,小編也曾到Nokia的專門店親身試用,發現Nokia確實為Lumia 610推出了特別版的Skype,發行商為Nokia Corporation。然而在HKEPC上,Lumia 610用家casper326指出,自己未能找到這個特別版的Skype。就這個問題,小編特地向Nokia HK查詢,得到一個令小編十分震驚的答案。

根據Nokia HK的官方聲明,Nokia Lumia 610專用版的Skype經已下架,也即是除非Skype能進一步作出相應調整,否則Lumia 610將無法使用Skype!以下為官方聲明原文︰

諾基亞非常重視其推出的產品及服務帶來的用戶體驗,因此即使 Skype Windows Phone 版本在 Nokia Lumia 610上確實可以使用,但經過深入測試後,我們發現有關之用戶體驗並不能保證達至諾基亞及 Skype 預期之水準。因此我們並不建議用戶在 Nokia Lumia 610 上使用 Skype。未來Nokia Lumia 610 用戶將無法在 Windows Phone 「市集」下載 Skype Windows Phone 版本。但是Skype Windows Phone 版本仍會繼續開放提供給其他用戶下載。

Lumia 610由於配以低容量的256MB RAM,所以只支援Marketplace上95%的Apps。昨天台灣eprice的報導指出Lumia 610無法支援多款流行常用的Apps及Games,現在連特製版的Skype也不復再,實在令小編對Lumia 610及其他低RAM WP的前途感到有點憂慮。Nokia及微軟,你們又會如何自處呢?

 

分享:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on RedditEmail this to someonePrint this page

13個留言

  1. KYP
    2012 年 05 月 22 日 @ 11:50 下午

    如果真係效果唔好,都無計.

    回覆
  2. 2012 年 05 月 22 日 @ 11:54 下午

    其實現在的Lumia 710見只是22XX而已(沒留意是否二手),610還可有市場嗎?

    回覆
    • 西門
      2012 年 05 月 23 日 @ 12:42 上午

      以小編所知,呢個好似係鴨記價 😛

      回覆
  3. Ricky
    2012 年 05 月 23 日 @ 12:09 上午

    等如叫人唔好再買低階wp,n記同ms真係晒心機晒時間黎做臭個朵,失望!

    回覆
  4. AB
    2012 年 05 月 23 日 @ 12:13 上午

    又拆自己招牌..

    回覆
  5. Sam Wong
    2012 年 05 月 23 日 @ 12:26 上午

    為左慳 256MB RAM 攪咁多野…. 256MB 要幾多錢??

    回覆
  6. J
    2012 年 05 月 23 日 @ 12:45 上午

    自毁長城, 諾記唔係真係諗住M$ 出Win8 黎一舖返生下話?

    回覆
  7. LEE
    2012 年 05 月 23 日 @ 12:50 上午

    其實低階就預左有d野係做唔到 如果樣樣都做到,咁同高階又有咩分別……

    回覆
  8. J
    2012 年 05 月 23 日 @ 1:04 上午

    岩, 但個重點係, 我有野係到俾你用, 用得唔好, 只怪你用低端野, 我都會覺得你會照顧到唔同既需要,
    但而家係本來有得用, 變冇得用, 或者係, 唔俾你用, 咁我覺得個心唔係d 客到,
    用幾年幾百人攪個belle 未知得唔得, 不如投放資源攪下d低端實用apps黎留客好過

    回覆
  9. bb
    2012 年 05 月 23 日 @ 8:11 上午

    官方$1,988. .真係好抵!!!

    回覆
  10. kyleLumia
    2012 年 05 月 23 日 @ 2:26 下午

    係啦, 我都讚成佢用D錢黎整多D apps 好過, A生果同A機械人都係勝在 apps 夠多之麻.

    而且一開始就唔應該整部 610 出黎, 講平又唔夠人平, 人地Acer隻Allegro宜家先賣$16xx, 除無前鏡頭之外乜功能都齊, 又細D又輕D電又長D..
    更何況 WP 劃一 spec 本來對 developers 係好事, 大家唔洗搞咁多野, 但宜家有 610 之後又要額外用 SDK 黎寫.. 唉, A機械人o個邊就係死在要兼顧各種不同 spec, 先永世追唔到A生果D apps, 宜家好學唔學學人地D衰野.

    N記要攻低檔市場大可以將 710 減價, 宜家佢開條多一條 610 生產線兼又要賣廣告..,
    然之後又驚 610 好賣會阻住其他高階機賣, 就cut左skype(skype要用幾多資源姐? A機械人D低階機, 600MHz 128MB RAM 都行得順),
    前前後後條數洗得大左之餘仲自己隊自己, 真係唔知N記想點..

    回覆
  11. J
    2012 年 05 月 23 日 @ 8:02 下午

    我覺得樓上講得岩, 劃一手機 mini spec, 起碼唔會俾人覺得WP 係大包圍交數俾巿場睇,
    我覺得用得WP既人, 諗法係對M$ 將來對WIN8 OS 融合, 連接同步有信心, 但係而家好似俾N記攪到不倫不類, 我唔歧視N記, 我甚至有與趣900, 但我感覺係N記諗得太短視, 唔係孤注一擲既長線投資, 當然我唔知M$同N記既利益關係, 但係咁會攪到WP其他生產商唔想再玩個遊戲(咁我出部高階機定係中階機去頂N記個巿場?)
    我諗N記當610係白老鼠既話要盡快cut 條生產線, 同埋M$都要盡快強調WP 劃一最低spec 先係巿場同客戶最想聽到

    利申: HD7

    回覆
  12. 2012 年 05 月 23 日 @ 10:34 下午

    佢唔值1988。部Acer好好多。
    一係減價到1388去打低檔,到時D低檔機械人就

    回覆

發表迴響

如果想獲得我們更多的即時資訊,請讚好我們的Facebook Fans Page吧!
關注我們:

We Love Windows .HK ©2015 版權所有!