有理由要我放棄舊機,購買HTC Radar嗎? — 遲來的開箱文

於上午11:43 2011-10-12 由 編寫

HTC Radar已經在香港開售了一段時間,相信各位可能都已經在不同地方看過了開箱文。縱使如此,小編還是決定在有幸從朋友處借得HTC Radar後,撰寫一篇遲來的開箱文,為大家探討一下,擁有第一代Windows Phone (尤其是HTC HD7)的你,有沒有足夠理由購入HTC Radar,還是等待Nokia Windows Phone的強勢登陸

PA110202

▲ 一貫HTC Windows Phone的簡約包裝。

PA110206

▲ Made in Taiwan,不知道會否比Made in China好呢?

 

PA110207

▲ 出來了!HTC Radar的實機在小編面前探出頭來!

 

PA110208

▲ 整個包裝包括了HTC Radar一部、説明書一堆、白色的USB線、白色的耳機及白色的USB叉電插頭一個。

 

PA110210

▲ 拿上手的HTC Radar,手感相當不錯,由於背面為金屬外殼,拿在手心中有穩重的感覺。前面配有3.8吋屏幕、標準的Windows Phone三鍵 (電容式)。最重要的,是只有第二代Windows Phone才配有的前置鏡頭!

 

PA110211

▲ 背面為鏡頭、單LED以及喇叭位。

 

PA110218

▲ 手機右側為音量鍵及相機鍵。

 

PA110219

▲ 手機左側為USB插頭位置。

 

PA110221

▲ 手機上方為耳機插頭位置,以及開關鍵。

 

PA110225

▲ 機身採用一體式設計,所以不能換電,實在可惜。拆除下面的外殼後,只可以更換SIM Card。

 

PA110214

▲ 與HTC HD7的尺寸比較。

 

PA110216

▲ 與HTC HD7的厚度比較。

 

PA120246

▲ HTC Radar 的屏幕質素明顯比 HTC HD7 高出好幾班,不過小編相信沒有其他Windows Phone可以比 HD7做得更差,顏色相當鮮艷。

 

PA120249

▲ 繼續測試屏幕,真的沒話説,HTC Radar令小編投降了。

 

PA120243PA120245

▲ 繼續比較 HTC Radar 及 HTC HD7。相機方面,可以發現HTC Radar 支援「touch-to-focus」,點哪裏就focus哪裏,相當方便。相比之下,HTC HD7只支援「touch-to-shoot」,focus位置只會由手機自行決定,相信是因為driver暫未支援,未知未來會否有更新,再輸一仗!

 

PA120250

▲ 由於配備VGA前置鏡頭,大家可以在相機中按上圖由上至下數的第二個按鍵,便可以使用前置鏡頭進行自拍。

 

PA120252

▲ 小編本來已經自拍了港女十式,以供大家觀賞,可是由於過份噁心的關係,已經將其抽起,敬請原諒。

 

Photo_1

▲ 再來便是使用HTC Radar的相機與HTC HD7的相機進行正面交鋒。HTC Radar與HTC HD7同為500萬像鏡頭,可是HTC Radar配備了F2.2廣角鏡,同時採用了全新的BSI Sensor技術,使其相片質素得以提升。以下數將相片小編未有在Photoshop進行任何光影等編輯,只進行了相片合成及加Logo,相信能忠實地反映兩部手機的拍攝能力。由上圖可以清楚看見,之前HTC一直為人垢病的相機偏紅問題,在HTC Radar中已經得到明顯改善。

 

Photo_2

▲ 由肉眼觀察的話,對面建築物的繬顔色與HTC Radar較為相近。

 

Photo_4

▲ HTC Radar在低光下,無論了對焦能力以及捕捉細節的能力均比HTC HD7好,無疑是大光圈以及BSI Sensor的功勞。

 

Photo_5

▲ 細節方面,由於手機對小編來説實在太輕,所以在拍攝時不免造成了輕鬆震動,而這也正是大家在日常生活使用手機拍照時一定會遇到的問題。基於兩者沒有太大差別,打成平手。

 

PA120254

▲ 另外,HTC Radar內置了Wifi Tethering功能,而HTC HD7的Driver仍然未有任何消息會支援,功能上再取勝。

 

總括而言,在小編把玩HTC Radar的一天裏,覺得HTC Radar實在算得上是一部不可多得的好機。與HTC HD7相比,老實説,HD7除了在屏幕大小方面比Radar優勝外,其他方面基本上都是輸得一敗塗地,實在令小編有一刻換機的衝動,當然以小編長情的性格,自然馬上打消這個念頭。以港幣3498元的售價來説,小編確實認為HTC Radar是中價機當中相當有竸爭力的一部手機。由某處聽到,白色的外觀為其加了不少分數,吸引了不少女仕的選購。如果你在考慮換機或新加入Windows Phone的大家庭,HTC Radar將是其中一個不錯的選擇!

 

感謝某朋友借出HTC Radar一部,以作測試及稍後特別用途!

分享:Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInShare on RedditEmail this to someonePrint this page

8個留言

  1. HONG
    2011 年 10 月 13 日 @ 12:00 上午

    真係難想像! 一樣係7720.68 統一UPDATE~ 不過 竟然可以 做到有D功能新機可以有~ 舊機就唔開放~
    仲衰過ANDROID~

    回覆
    • 西門
      2011 年 10 月 13 日 @ 1:34 上午

      可能Hong兄你有所誤解。其實現在Radar能做到但HD7做不到的「新功能」,全部都受硬件的限制,包括前置鏡頭的配置,以及HD7的Wifi chip未能支援Wifi tethering (雖然這只是driver問題,但出廠時driver確實沒有準備為wifi tethering作出配合,因此不能wifi tethering也正常不過)。現在的情況是,微軟統一的更新7720.68是每部機都一樣的,只是因為個別手機而有個別功能無法使用,正如iOS 4安裝到iPhone 3G時也因為硬件問題有部份功能無法使用同一道理。相反,Android方面比較令人擔心的是,有機會連升級的機會也被奪走,小編認為Windows Phone在這方面比Android優勝多了。

      回覆
  2. HONG
    2011 年 10 月 13 日 @ 2:32 上午

    西門兄真係認為… 新機可以有的功能~ 舊機單單
    TANGO 這軟件~ 在ANDROID 上沒有前置鏡頭的型號! 是不是可以靠影相鏡頭去支援?

    可能 你真係講得岩GA~ 不過沒有WIFI分享~ 竟然連APP 也只有新機才會預載(但我覺得TANGO 未來一定會在MARKET出現) 令我緊緊於懷~ 何況 我一路覺得 NODO / MANGO 根本唔算係升級! 只是將一部SMART PHONE GA 基本功能 後加返上去- -“” 其實我好刻意用WP7來同ANDROID比教~ 現在我覺得WP7有點像 ANDROID 1.6-2.1 之間~ 何時可以達到 2.2以上的水平?

    回覆
    • HONG
      2011 年 10 月 13 日 @ 2:34 上午

      舊機單單沒有時間做到驅動程式而沒法支持嗎?

      回覆
      • 西門
        2011 年 10 月 14 日 @ 2:48 下午

        HTC早前官方聲明話係因為無時間,因為微軟係喺好後期先至將Internet Sharing嘅功能放出嚟,由於HTC忙於將最新的Internet Sharing功能加入Radar及Titan,所以無暇處理舊機driver的更新。而且微軟方面亦指出Mango本身支援Internet Sharing,但亦要看手機本身的Chipset其及driver能否支援AP功能。當然,由Samsung Omnia 7及Focus可以使用Internet Sharing一事看來,OEM也在Mango上做了些微手腳 (又或者Mango基於外國carriers的限制,預設不開啓Internet Sharing功能,要廠商及Carrier達成同識才會開啓),應該要透過Firmware Update先可以真正用到Mango本身內置嘅Internet Sharing。

        回覆
    • 西門
      2011 年 10 月 14 日 @ 3:04 下午

      小編唔係微軟嘅人,只係一個普通嘅用家,當然係想Mango可以一次過將所有功能全部開發。但亦都明白有好多嘢係有商業考慮係入面,試唸下,如果一部舊機只要更新後就同一部新機嘅所有功能一模一樣,又點會有人願意買新機呢?小編自己覺得而家嘅Windows Phone同廠商喺係中間攞緊一個平衡點,同iOS嘅做法有啲似。就係功能上,當然立即俾最新嘅機種用得晒先,以至吸引大家買新機。同時,舊機嘅用户又唔會話完全無得升級,只係有啲功能用唔到,係起唔會落得Android部份孤兒仔嘅下場。而呢啲功能,視乎硬件支唔支援,可能會考慮過一段時間後再開放俾舊機用户使用,例如而家LG話將會upgrade firmware去支援Internet Sharing一樣。再唸返而家市場其他嘅電話,例如iPhone4,明明硬件一定支援到,但點解又唔俾埋Siri佢用呢?呢啲就係所謂嘅商業考慮,喺呢個社會上可以話係無法避免嘅事,點樣最小化佢對用户嘅睇法同影響,就係各位廠商一定要做嘅事。Tango方面,其實亦都好睇Tango呢個App嘅開發公司點唸,其實同微軟未必有最直接嘅關係。Tango幾時上Marketplace,會唔會支援後置鏡頭,都未必到微軟去直接話事。

      最後,有關升級方面,各位用開Windows Phone嘅朋友一定明白,Mango係WP嘅一大歩,但呢一歩根本未去到佢嘅終點。唔知大家仲記唔記得,其實Mango一開始宣佈時,Wifi Tethering根本無納入Mango 500個新功能之一?明顯地,微軟仲留低好多手準備,只係唔知佢想用咩策略推晒佢哋出嚟。至於你話幾時達到2.2水平,就先要定義下咩叫做2.2嘅水平。我同意你話而家Mango似1.6-2.1,因為佢都仲係慢慢堀起緊嘅地歩。但你話去到2.2,即係指系統完全成熟?純綷以功能成熟而言,小編認為Apollo就會係佢完全成熟嘅時候。但如果你指概念上嘅話,WP Mango比Android 2.2來得前好多,究竟最後係WP追Android嘅功能難啲,定係Android追WP嘅Concept難啲,好值得我哋慢慢睇下未來一、兩年嘅市場發展。

      回覆
  3. raychf
    2011 年 10 月 16 日 @ 12:44 上午

    如單純在價錢上確實係會令人降低買新機的考慮,但係舊MODEL亦同樣會由新MODEL新硬件去取代舊MODEL,市場上找不到時就會向新MODEL考慮,所以是不會受威脅。反而應要更努力改善去為舊MODEL的機種更新以報答第一批機的捧場客才是長遠銷售策略。

    回覆
  4. 2012 年 01 月 29 日 @ 9:36 下午

    呢個標題令我仲以為RADAR冇咁好添=P

    西門哥哥以SIRI做例子中肯,不過SIRI未吸引到我買4S

    回覆

發表迴響

如果想獲得我們更多的即時資訊,請讚好我們的Facebook Fans Page吧!
關注我們:

We Love Windows .HK ©2017 版權所有!